Karamellisert løk

Jeg tror løk er favorittgrønnsaken min. Fra skarp og tårevåt til silkemyk og sukkersøt er løk en av de mest fleksible ingrediensene på kjøkkenet. Løk i en av dens mange former er en selvfølge på burger, og her kommer en oppskrift på en av mine favoritter: Karamellisert.

Når man steker løk er det to helt forskjellige kjemiske prosesser som kan gjøre at løken blir brun. Den ene er maillardreaksjonen, som er det som gir farge til f.eks brød og stekt kjøtt. Denne prosessen skjer relativt raskt ved høy varme. Den andre er karamellisering, som er det vi er interessert i her. Karamellisering tar lengre tid, men gir et helt annet resultat enn maillardreaksjonen. For å maksimere karamelliseringen og minimere maillardreaksjonen steker vi løken ganske lenge på svak varme, og tilsetter en skvett vann hver gang det blir for tørt i stekepanna.

Ingredienser:

  • 1 stor løk (rød eller gul)
  • Litt vann
  • 1 ss balsamicoeddik
  • Salt
  • Pepper

Del løken i to på langs og skjær den i tynne skiver. Sett en stekepanne på middels varme og ha i litt olje og løken.

Stek forsiktig i noen minutter til løken begynner å bli myk. Pass på at det ikke brenner seg og at løken ikke brunes, skru i så fall ned varmen.

Fortsett å steke til løken er mørkebrun, dette tar 20-30 minutter. Rør ofte. Hver gang det blir tørt i stekepannen, tilsett et par spiseskjeer vann og rør rundt.

Når løken er ferdig stekt, gjør plass i stekepanna og ha i balsamicoeddiken. La den koke inn litt før den blandes sammen med resten. Smak til med salt og pepper.

Bruk løken på en burger med en gang, eller oppbevar den i kjøleskap noen dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *