Prosjekt: Gatekjøkkenburger

I dag er det nøyaktig ett år siden forrige innlegg. La oss ikke snakke mer om det.

Vi kjenner alle den klassiske gatekjøkkenburgeren. En frossen puck mystisk kjøtt av mystisk konsistens, alt for mye grillkrydder, dvaske grønnsaker, tørt brød, halvveis smeltet ost, bacon som enten er seigt eller svidd, og en overdådig dose rosa dressing. I de sene nattetimer smaker det ganske bra, men ingen er gourmeter på den tiden av døgnet.

Men hvem sier at en gatekjøkkenburger ikke kan være gourmetmat? Bytt ut hvert enkelt element med ingredienser av skikkelig kvalitet, og totalpakken blir noe helt annet.

La oss starte med det helt enkleste: Grillkrydderet. Den typiske MSG-ladede grillkrydderblandingen kan jeg styre meg for, så jeg bestemte meg for å lage mitt eget. Jeg skrev mer om dette i et tidligere innlegg. Bruk denne blandingen i fornuftige mengder og alt blir brillefint.

Dressingen er et helt eget kapittel. Det rosa gørret som selges som «hamburgerdressing» er vanligvis en avart av thousand island-dressing, som vi alle vet er en herlig blanding av ketchup, majones og krydder. Med hjemmelaget majones kan dette bli noe helt annet.

IMG_0949

 • 1 eggeplomme
 • 1.5 dl solsikkeolje
 • 2 ss ketchup (Heinz, eller i det minste noe annet enn Idun)
 • 1 ss god sennep (Bergys søt & sterk funker bra)
 • 1 ts worchestershiresaus
 • 2 ss hakket sylteagurk
 • Salt + pepper etter smak
 1. Visp eggeplommen og tilsett oljen litt og litt (en teskje om gangen i starten, raskere etterhvert) til du har en fin majonesaktig emulsjon.
 2. Rør inn alt det andre, smak til med salt og pepper.
 3. Smak evt. til med sylteagurklake eller hvitvinseddik for å balansere syrligheten.
 4. Smaker det for lite? Bland i noe mer. Sriracha, krydder, evt. grillkrydderblandingen du allerede har laget.

Kjøttet er ganske enkelt, så lenge man har en kjøttkvern. Her går jeg for 100% benfri høyrygg, som fungerer utmerket til dette formålet. Høyrygg har bra med kjøttsmak og bra med fett, uten at det blir for dominerende. Jeg bruker 200 gram per burger.

IMG_0950

Form ganske flate burgere, men ikke vær for hardhendt. Hvis man klemmer for hardt kan man ende opp med noe som minner om kjøttpudding, og det vil man selvfølgelig ikke.

Nå er jeg så heldig at jeg fikk en steketakke til jul av mine foreldre for et par år siden. Den kan brukes til mye mer enn flatbrød, og er utmerket å steke burgere på, spesielt hvis man steker flere. Ikke at det er noe i veien med en stekepanne altså.

IMG_0954

Stek burgerne på ganske høy varme og krydre godt med grillkrydder underveis. Stek bacon. Etter siste burgerflipping, legg på ost og legg baconet oppå. Jeg bruker cheddar her for å få litt ekstra smak.

«Skogsbacon» fra Gilde er en av de billigste typene bacon som selges i butikkene. Det er også en av de beste – små tykke skiver, masse fett, masse god smak. Jeg bruker nesten alltid skogsbacon når jeg lager burger.

Et burgerbrød med sesamfrø (her må det nesten være butikkjøpt og ikke hjemmelaget), lett ristet under grillen i stekeovnen, issalat, tomat, løk og sylteagurk fullfører mesterverket. Pass på at du får tak i ferske og friske og fine grønnsaker.

IMG_0956

Dagens burger, topp til bunn:
Brød
Et tykt lag hjemmelaget burgerdressing
Rødløk i ringer
Noen skiver sylteagurk
Et par skiver tomat
Noen skiver skogsbacon
En god skive cheddar
200 gram nykvernet høyrygg
En neve grovhakket isbergsalat
Brød

Og det er rett og slett det. Alle elementene fra en gatekjøkkenburger, skrudd opp et par hakk i kvalitet. En knakende god burger ble det faktisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *