Chipotle Aioli

Jeg er stor tilhenger av majonesbaserte sauser (eller rett og slett bare majones) på burgere. I tillegg er det et kjent faktum at alt blir bedre med hvitløk og chipotle, så her er en oppskrift på chipotle aioli.

(Chipotle er en meksikansk røkt chilipepper. Her bruker jeg hermetisk chipotle i adobosaus, som man får kjøpt i delikatesseforretninger, f.eks på Ravnkloa.)

Ingredienser:

 • 1 eggeplomme
 • 2 dl solsikkeolje (eller en annen nøytral olje)
 • 1 dæsj god olivenolje
 • 1 fedd hvitløk, finhakket eller presset
 • 1 chipotle i adobosaus, finhakket (pluss litt ekstra adobosaus)
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss balsamicoeddik
 • 2 ts dijonsennep

Majones er en emulsjon av olje og eggeplomme, pluss smakstilsetninger. Når man lager majones er det viktig å være tålmodig, slik at den ikke sprekker. Om den skulle sprekke, ikke fortvil – finn en ny eggeplomme og litt mer olje, og prøv igjen.

Start med å vispe eggeplommen godt i en bolle. Tilsett en teskje olje og visp godt.

Fortsett å tilsette olje en spiseskje om gangen og visp majonesen godt sammen helt til du har tilsatt 8-10 spiseskjeer, da kan du begynne å tilsette litt mer om gangen, mot slutten kan du tilsette olje kontinuerlig i en tynn stråle.

Når du har tilsatt all oljen (både solsikkeoljen og olivenoljen) og det begynner å se ut som majones, kan du tilsette de andre ingrediensene, og smake til med salt og pepper. Du trenger ikke tilsette veldig mye salt, siden soyasausen inneholder ganske mye allerede.

Den ferdige aiolien skal ha en fyldig, dyp smak med både syrlighet og sødme, et tydelig stikk av chili og hvitløk, og en undertone av røyk. Bedre burgersaus får du ikke.

2 kommentarer om “Chipotle Aioli

 1. Chipotle i aioli får du kjøpt på Fruktkorga i Trondheim, til en fjerdedel av prisen hos Rafnklau (RIP). Mmmmm, chipotle…

 2. Hei.
  Har et lite tips til deg siden du ikke har lagt ut noe om løkringer.
  De blir fantastiske og passer kjempe godt til Chipotle Aioli/mayo eller BBQ saus.

  http://allrecipes.com/recipe/old-fashioned-onion-rings/

  Jeg har brukt denne oppskriften og har brukt 2 sugerør (de nye tykke smothie sugerørene fra Ikea) som jeg har satt sammen og hengt over vasken for å la ringene dryppe av.
  Har også prøvd med forskjellig tykkelse på løkringene, men har kommet frem til at det er ca 0,5cm som blir best og mørest.
  Når det kommer til brødsmulene, har jeg laget disse selv ved å ta et kneip brød som jeg skar opp i skjære maskinen på butikken og tørket det i ovnen for deretter å putte de tørre brødskivene i blenderen.

  Fantastisk side forresten!!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *